פיטורים מילואים, החיבור בין המילים מעורר תרעומת, ועל זה אנחנו נדבר הפעם.
פוטרת מהעבודה על רקע שירות מילואים? זוהי בוודאי תחושה מתסכלת וכואבת. אתה ממלא את חובתך האזרחית, ויתכן גם שמסכן את חייך למען הכלל, ובסופו של דבר משלם את המחיר גם באיבוד מטה לחמך.
אני רוצה להדגיש שמילואים הם לא עניין שצריך לקבל בשתיקה – יש חוקים שמגנים עליך כמשרת מילואים, וחשוב להכיר אותם. בתור עורך דין לדיני עבודה, נתקלתי לא פעם במקרים שבהם עובדים פוטרו בזמן או אחרי מילואים, והצלחנו להשיג להם את מה שמגיע להם.
במאמר הזה אסקור בקצרה את הנושא של פיטורים מילואים על רקע שירות המילואים, אך כמובן מוטב לפנות למשרדנו לצורך טיפול במקרה. באופן כללי אסביר מה קורה אם פוטרת בזמן מילואים או פוטרת לאחר מילואים.
תודה למשרתי המילואים
נראה כי לאור המציאות הביטחונית של התקופה האחרונה, הנושא הזה רלוונטי מתמיד. כבר למעלה משנה שאנו במערכה קשה וממושכת. מלחמת חרבות ברזל נוגעת בכולנו, ורבים מאיתנו נקראו לשירותי מילואים ארוכים וממושכים הכוללים שירות מבצעי, תנאים קשים ומחיר אישי גבוה אשר בא לידי ביטוי גם בפציעות והרוגים.
והחלק שלי, בתור עורך דין דיני עבודה, הוא לוודא כי הזכויות של חיילי המילואים לא ייפגעו.
פיטורים מילואים
תחת הכותרת של פיטורים מילואים ניתן להכניס כל מקרה שבו עובד מפוטר לפני, במהלך, או אחרי שירות מילואים, ויש חשד שהפיטורין קשורים לשירות. חוק שירות המילואים, התשס"ח-2008, נועד להגן על משרתי מילואים מפני פגיעה בעבודה שלהם.
שירות המילואים של עובד יכול לפגוע במעסיק. העובד עשוי למלא פונקציה חשובה בעסק, ויתכן כי לא ניתן למלא אותה באמצעות עובד זמני. אך עדיין לא יהיה זה מוסרי לפגוע בעובד אשר קיבל צו 8 וחייב לעשות את שירות המילואים. החוק מספק הגנה, אך לצערי לעיתים מגיעים אליי משרתי מילואים שזכויותיהם נפגעות.
ההגנה על משרתי המילואים חלה על כל עובד בשכר – קבוע, זמני, או אפילו עובד קבלן – כל עוד הוא משרת במילואים. שימו לב לנקודה חשובה, במאמר זה אני מתייחס לסוגיה של פיטורי עובד בעקבות שירות מילואים, אך החוק רחב יותר. החוק גם אוסר לפגוע בתנאי העסקתו, קבלה לעבודה, קידום והכשרה מקצועית.
פיטורים בזמן מילואים
החוק נותן לך הגנה חזקה מאוד במקרה של פיטורים בזמן מילואים. סעיף 7 לחוק שירות המילואים אוסר על מעסיק לפטר עובד בזמן שירות המילואים. על המעסיק לשמור את מקום העבודה של העובד.
החוק מאפשר את פיטורי העובד במקרים חריגים, אך בפועל זה כמעט לא מתקיים. זו צריכה להיות סיבה שלא קשורה למילואים, ויש להוכיח זאת. מבחינת המשפט הישראלי, ההנחה היא שהעובד פוטר בעקבות המילואים אלא אם כן המעסיק הוכיח אחרת. אפשרות סבירה יותר היא אם העסק נסגר, אך גם במקרה שכזה ישנו הליך הדורש אישור מוועדת החריגים במשרד הביטחון.
במידה ועובד פוטר בזמן מילואים, ניתן לתבוע פיצויי פיטורין או אפילו לדרוש מהמעסיק להחזיר את העובד לעבודתו. תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין זכויות עובדים במצב כזה.
פיטורים לאחר מילואים
מה קורה במקרה של פיטורים לאחר מילואים? גם במקרה זה ישנה הגנה המוגדרת בחוק.
"(ג) לא יפטר מעביד עובד המשרת בשירות מילואים שתקופתו 14 ימים רצופים לפחות, תוך 30 ימים מתום שירות המילואים של העובד, אלא בהיתר מאת ועדת התעסוקה…"
אם שירתת 14 יום או יותר, החוק אוסר על המעסיק לפטר אותך תוך 30 יום מהחזרה, אלא אם הוא קיבל אישור מיוחד מוועדת חריגים במשרד הביטחון.
אם השירות היה קצר מ-14 יום, אין הגנה אוטומטית, אבל עדיין אסור לפטר אותך בגלל המילואים.
פיטורים לפני מילואים
אז דיברנו על פיטורים בזמן מילואים וגם פיטורים לאחר מילואים, אבל מה קורה אם המעסיק פיטר את העובד לפני המילואים? כלומר כאשר נודע לו שהעובד עומד לצאת לשירות מילואים.
למרות שהחוק אינו מגדיר באופן מפורש את תקופת הזמן הזו, עדיין ניסוח החוק נותן הגנה גם כאשר העובד פוטר לפני שהחל את שירות המילואים. החוק קובע כי לא ניתן לפטר בשל צו מילואים, ולכן על פי סעיף 7 גם פיטורין לפני מילואים אינם חוקיים ומיד מדליקים נורה אדומה.
פיטורים מילואים – מה עושים?
אם פוטרת בזמן המילואים, לאחר המילואים, או לפני, אסור לך להשלים עם המצב. תוכל לנסות להתנהל בעצמך, באמצעות הממונה על זכויות חיילי מילואים במשרד הביטחון, אך אנו מציעים לך להתייעץ עם עורך דין לענייני עבודה.
פנה אלינו ואנו נבחן את המקרה. במידה ונראה כי למעסיק אין ראיות מוצקות המראות כי הסיבה אינה קשורה למילואים, אנו יכולים לדרוש את חזרתך לעבודה או תשלום פיצויים. זכור כי נטל ההוכחה הוא על המעסיק.
אם פוטרת בזמן המילואים או לאחר המילואים, סביר להניח כי זה לא חוקי. במקרים שכאלו זכרו כי יש אל מי לפנות. אנחנו כאן בשבילכם. משרד עורכי דין עבודה שלמה ולר הוא המקום שבו נותנים ייעוץ משפטי לעובדים ומסייעים למי שפוטר בעקבות שירות המילואים. כמו גם סיוע במגוון נושאים אחרים בתחום דיני העבודה לרבות סכסוכי עבודה, פיצויי פיטוריו ועוד.
התקשרו אלינו עכשיו 03-6736797