פיצויים לעובד שפוטר

פיצויים לעובד שפוטר הם זכות חוקית במקרים רבים, בהתאם לוותק, אופן הפיטורים וסיבת סיום ההעסקה. החוק מחייב מעסיקים לשלם פיצויי פיטורים לעובדים שפוטרו לאחר שנה לפחות, אך ישנם מקרים נוספים בהם ניתן לדרוש פיצויים, כמו פיטורים שלא כדין, הרעת תנאים או אי תשלום זכויות סוציאליות. עו"ד שלמה ולר מתמחה בייצוג עובדים מול מעסיקים ותביעות לפיצויי פיטורים, תוך מיצוי מלא של הזכויות המגיעות לפי החוק. אם פוטרת ואתה חושש שלא קיבלת את מה שמגיע לך – פנה לייעוץ משפטי להבטחת זכויותיך.

שאלות בנושא פיצויים לעובד שפוטר הן דבר שכיח בכל משרד העוסק בדיני עבודה וזכויות עובדים, ולא אחת אלו הן סוגיות המגיעות אל בית המשפט.  במאמר זה אני מבקש לסקור את הנושא באופן כללי, אך המלצתי היא תמיד אל עורך דין עבודה לצורך קבלת ייעוץ אישי.

תוכלו ליצור קשר עם משרדינו בעזרת הקישור.

פיצויים לעובד

הבסיס המשפטי עבור פיצויי פיטורין לעובדים הוא בעיקר חוק פיצויי פיטורים, תשכ“ג-1963. זהו החוק המגדיר את הזכאות לפיצויים ואת אופן חישוב הפיצויים. אך סעיפי החוק גם מגדיר את הנסיבות בהן ניתן לשלול פיצויים לעובד שפוטר, כמו למשל במקרה של גניבה ממעסיק.

החוק גם מתייחס למקרים של מתפטר בדין מפוטר. כלומר מקרים בהם פיצויי הפיטורין חלים על עובד שהחליט להתפטר מיוזמתו.

מייד נרחיב על אופן חישוב פיצויי פיטורין, אך נציין כי מלבד חוק פיצויי פיטוריו יש לקחת בחשבון את פסקי הדין של בית הדין לעבודה, וגם חקיקה נוספת כמו למשל חוק שעות עבודה ומנוחה ואפילו הסכמי העבודה שנחתמו מול המעסיק.  ולכן חישובים מדויקים יש לעשות באמצעות עורך דין לענייני עבודה.

שימו לב כי במהלך השנים חלו שינויי חקיקה, אשר גם הם משפיעים על אופן החישוב. אנו מדברים בעיקר על השינוי שנכנס לתוקפו בשנת 2008, שינוי המחייב את המעסיק להפריש חלק מפיצויי הפיטורין באופן שוטף לביטוח הפנסיוני. למעשה המעסיק רשאי להפריש את מלוא הפיצויים באופן שוטף (אך אינו חייב), ולכן צריך לבחון מה התבצע בפועל.

ובגלל הדקויות הללו בחרתי להתמקד בזכויות המגיעות לעובד שפוטר באופן כללי, את המקרה הספציפי והחישוב יש לעזות בעזרת עורך דין דיני עבודה.

פיצויים לעובד

פיצויים לעובד שפוטר

לצורך חישוב פיצויים לעובד שפוטר יש לקחת בחשבון את רכיבי השכר הבאים. הם יהיו הבסיס לצורך החישוב:

שכר יסוד – השכר ברוטו המשולם לעובד. זהו השכר הכולל דמי מחלה, ימי אבל, דמי חגים, תשלום עבור היעדרות מהעבודה עקב בדיקות הירון ותשלום דמי חופשה.

תוספת ותק – תוספת ותק תלויה במדיניות החברה וחוזה העבודה בינה לבין העובד. זוהי לא חובה על פי חוק להעניק תוספת ותק, אך במידה והיא קיימת היא צריכה להיכנס אל תוך החישוב.

תוספת יוקר מחיר – תוספת הניתנת על רקע העלייה בעלויות המחייה. זהו רכיב שכר מקובל בעיקר במגזר הציבורי, אך ניתן לראות אותו גם בחברות גדולות.

כמו כן גם תוספת משפחה, תוספת מחלקתית, מקצועית וכל תוספת אחרת הקיימת בשכר העבודה שהוסכם עליו ואינה מותנית, אלא משולמת באופן קבוע.

לכאורה חישוב פיצויים לעובד נשמע כמשימה פשוטה, אך זה מעלה שאלות נוספות כמו מה קורה כאשר ישנו רכיב עמלות בשכר ?

עובדים רבים מקבלים עמלות מכירה אישיות המחושבות בהתאם לביצועי המכירות שלהם, כאשר המעסיק הוא זה הקובע את מדיניות התגמול. במקרה שעמלות הן חלק מהשכר, עליהן להילקח בחשבון כחלק מהשכר. אך מכיוון שהעמלות משתנות בכל חודש, נקבע כי יש לחשב את ממוצע העמלות ב 12 החודשים אשר קדמו לפיטורים.

רכיבי שכר שאינם נכללים – ישנם גם רכיבי שכר שאינם רלוונטיים לצורך חישוב פיצויים לעובד שפוטר וההפרשות לפנסיה: אלו כוללים החזרי הוצאות, תשלום עבור שעות נוספות, דמי הבראה, משכורת 13, קצבת ביגוד, בונוס, פרמיה או שכר עידוד, שווי שימוש, תוספת משמרת.

חישוב פיצויי פיטורין

על פי החקיקה בישראל, הפיצויים מחושבים על פי שכר של חודש עבור כל שנת עבודה רציפה. זה תקף עבור מי שעבד לפחות שנה אחת ברציפות, או שתי עונות ברציפות (במקרה של עובדים עונתיים). זה לא פשוט כמו שזה נשמע משתי סיבות:

הסיבה הראשונה היא שצריך לבחון מהו השכר שלפיו יתבצע החישוב על פי כל המשתנים שהזכרנו. והסיבה השנייה היא שישנם מודלים שונים של העסקה, ואלו יכולים להשפיע על אופן החישוב. כך שתמיד כדאי לבדוק זאת עם עורך דין דיני עבודה וזכויות עובדים.

באופן כללי אנו יכולים להגיד כי אופן החישוב יתבצע באופן הבא:

עובד המועסק בשכר חודשי – המשכורת החודשית האחרונה כפול מספר שנות העבודה.

עובד בשכר קבלני  – ממוצע השתכרות במהלך 12 החודשים שקדמו לפיטורין.

שכר שעתי או יומי – ממוצע של שעות עבודה חודשית כפול השכר לשעה.

שכר בסיס + עמלות – שכר אחרון + ממוצע עמלות של 12 חודשים, כפול מספר השנים.

מתי אני אקבל את הפיצויים המגיעים לי?

על פי החוק יש לשלם את הפיצויים תוך 15 ימי עבודה ממועד הפיטורין. אי עמידה בתנאים הקבועים בחוק היא בפני עצמה עילה להגשת תביעה נגד מעסיק.

אך במידה וישנן מחלוקות משפטיות לגבי הפיטורין או סכום הפיצויים, הדבר יתעכב בשל הדיונים בבית המשפט.

פיצויים לעובד שפוטר

פיטורין שלא כדין

בתור עובדים עליכם להיות ערניים ומודעים לזכויות שלכם. אנו מקווים כי תמצאו מקום עבודה הוגן עם יחסי עבודה טובים אשר יעניק לכם פרנסה טובה. אך ישנם מקרים בהם מעסיקים מפטרים עובדים לפני שצברו ותק של שנה אחת.

מקרים שכאלו מעוררים חשד שאולי נסיבות הפיטורין הן רק לצורך התחמקות מתשלום הפיצוי. לא פשוט להוכיח זאת, ויתכן גם כי הפיצויים נעשו מסיבות ענייניות. אך אם יש לכם חשד לפיטורין שלא כדין, התייעצו עם עורך דין לדיני עבודה.

לשאלות נוספות הינכם מוזמנים לפנות אל עורך דין לפיטורים והתפטרות שלמה ולר.

פיצויים לעובד | פיצויים לעובד שפוטר

הבהרה משפטית: המידע באתר נועד להרחבה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. אין להסתמך עליו כבסיס לקבלת החלטות משפטיות או אחרות. לכל מקרה פרטני יש לפנות לעורך דין מוסמך.
פיצויים לעובד שפוטר

תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר

עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button