שימוע לפני פיטורין

פוטרת מהעבודה? קיבלת מכתב לגבי שימוע לפני פיטורין? המאמר הזה בשבילך.

לפני שארד לעומק הדברים, אני רוצה להדגיש כי שימוע לפני פיטורין הוא לא סתם נוהל רשמי – זו זכות שיכולה לעשות את ההבדל והיא מעוגנת בחוק.

בתור עורך דין לדיני עבודה, נתקלתי לא פעם במקרים שבהם השימוע הזה שינה את התמונה עבור עובדים.

במאמר הזה אסקור בקצרה מה לעשות אם קיבלת הזמנה לשימוע, מי זכאי לזה, ומה קורה אם פוטרת ללא שימוע בכלל.

אבל כמו תמיד, ההמלצה שלי היא לפנות אל עורך דין עבודה לקבלת ייעוץ משפטי לעובדים. תמיד ישנם ניואנסים קטנים והבדלים בין מקרה למקרה.

תוכלו ליצור קשר עם המשרד שלנו דרך הקישור.

פיטורים ללא שימוע

הזמנה לשימוע

קיבלת הזמנה לשימוע? עכשיו חשוב להבין מה זה אומר.

המעסיק שלך שוקל לפטר אותך, אך הוא נדרש לתת לך הזדמנות להגיד את דברך לפני שהוא מפטר אותך. שימוע לפני פיטורין הוא חובה על פי פסיקות של בית הדין לעבודה, והוא נועד להבטיח שהפיטורין נעשים בצורה הוגנת.

יש גם אופן שבו צריך להודיע לך, זה לא "כנס רגע אליי למשרד אנחנו צריכים לדבר". המעסיק צריך לשלוח לעובד הודעה מראש ולציין את הסיבות לפיטורין.

  • על המעסיק לתת הודעה מראש. זה לא מוגדר בחוק, אבל צריך להיות זמן סביר להתכונן.
  • על המעסיק לציין בהזמנה את הסיבות לפיטורין, וזה רלוונטי כי בהתאם לכך העובד יכול להתכונן. הסיבות לא בהכרח קשורות לעובד באופן ישיר, אלו יכולות להיות בעיות כלכליות של החברה.
  • מקובל לשלוח לעובד הודעה, אפשר גם במייל.

במידה וקיבלת הזמנה לשימוע והטענות של המעסיק אינן נכונות, יש להביא את המסמכים והראיות המראות זאת. נכון, סביר להניח כי לא ניתן לפסול כל טענה של המעסיק באמצעות מסמך, וזה עשוי להיות מורכב יותר.

ההמלצה הכללית היא לפנות אל עורך דין זכויות עובדים שיעזור לך להגיע מוכן לשימוע.

שימוע לפני פיטורין

פיטורים ללא שימוע

האם פיטורין ללא שימוע זה חוקי?

יש מקרים שבהם עובדים מפוטרים ללא שימוע בכלל. פיטורים ללא שימוע יכולים להיות הפרה של החוק, ואני נתקלתי בזה לא פעם. ובמקרים שכאלו ניתן לתבוע את המעסיק. תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה במקרה כזה.

לא כל עובד יודע מי זכאי לשימוע לפני פיטורין. מכיוון שהנושא אינו מעוגן בחוק זה עשוי להיראות קצת אפור, אך על פי העקרונות המשפטיים זוהי בהחלט זכות רחבה הנשללת רק במקרים בודדים.

הזכות חלה על כל עובד בשכר, בין אם הוא קבוע או זמני (לרבות עובדי קבלן).

לגבי עובדים במגזר הציבורי, עבורם זוהי זכות הנובעת גם מתקנון שירות המדינה ולא רק פסיקות בית המשפט.

יש קבוצות מסוימות הזוכות להגנה בחוק, ועל מנת לקיימה יש צורך בעריכת שימוע. קבוצות אלו כוללות נשים בהריון, משרתי מילואים ונשים בטיפולי פוריות או לאחר לידה.

מי לא זכאי לשימוע לפני פיטורין? דווקא כאן מתגלה התחום האפור. למשל אם ישנו עובד שנמצא בתקופת ניסיון קצרה. יתכן כי לאחר שבועיים הוחלט כי לא ימשיך לעבוד. תאורטית לא נדרש שימוע, מכיוון שעדיין לא התבססו יחסי עבודה. אבל גם זוהי אינה קביעה מוחלטת, למשל אם ישנו חשד לאפלייה.

מקרים יותר ברורים בהם אין צורך בשימוע יכולים להיות בנסיבות קיצוניות, למשל אירוע אלימות במקום העבודה.

אם עובד נמצא תחת חוזה עבודה מוגבל בזמן שהגיע לסיומו, גם במקרה זה אין צורך בשימוע. אבל מנגד, אם הוחלט לסיים את העבודה לפני, יש צורך בשימוע.

אז אם אתם לא בטוחים אם מגיע לכם שימוע, תפנו לעורך דין לענייני עבודה שיבדוק את המקרה שלכם.

שימוע לעומת הודעה מוקדמת

חשוב להבין כי שימוע לפני פיטורין הוא לא אותו דבר כמו הודעה מוקדמת. השימוע נעשה לפני שהמעסיק מחליט לפטר, כדי לשמוע את הצד שלך. הודעה מוקדמת, לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001, היא תקופה שמגיעה לעובד אחרי ההחלטה – חודש למי שעבד שנה ומעלה.

מכיוון שאנו תלויים בעבודה לצורך פרנסה, לא פשוט "להיזרק ממקום העבודה". ולכן החוק מנסה להקל על אנשים באמצעות מתן תקופה של 30 יום בהם הם עדיין מועסקים. כך ניתן לחפש מקום עבודה חדש, תוך כדי משענת כלכלית.

ואם המעסיק אינו מעניק הודעה מוקדמת, עליו לשלם דמי הודעה מוקדמת.

למה כדאי להיעזר בעורך דין?

אם קיבלת הזמנה לשימוע או פוטרת ללא שימוע, אני ממליץ בחום להיעזר בעורך דין לענייני עבודה. אנחנו עוזרים לך להתכונן לשימוע, לבדוק אם הפיטורין היו חוקיים, ואם צריך – להגיש תביעה לפיצויי פיטורין.

ישנם גם מקרים בהם ניתן לעצור את הפיטורין. למשל לעיתים ישנן חברות גדולות בהן העניינים מתנהלים באופן היררכי. ויתכן כי הדרג הניהולי האחראי על ביצוע הפיטורין אינו מעורב בפועל בעבודתו היומיומית של המועמד לפיטורין. ואולי באמת נגרם לו עוול והאשמות שאינן נכונות והדרג הניהולי גבוה אינו מודע לכך. זוהי רק דוגמה אפשרית.

הזמנה לשימוע

עורך דין פיטורין

אם קיבלת הזמנה לשימוע או פוטרת ללא שימוע, אנחנו כאן בשבילך. במשרד עורכי דין עבודה של שלמה ולר, אנחנו נותנים ייעוץ משפטי לעובדים. כל מקרה דורש בחינה מעמיקה על מנת לוודא שלא נפגעו הזכויות. אנו מטפלים במגוון סוגיות לרבות פיטורין בהריון, הטרדה במקום העבודה, פיטורים לאחר מילואים ועוד.

במידה וישנו חשד שנפגעו זכויות, אנו ננסה לפנות למעסיק ובמידת הצורך נפנה אל בית הדין לעבודה.

 

הבהרה משפטית: המידע באתר נועד להרחבה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. אין להסתמך עליו כבסיס לקבלת החלטות משפטיות או אחרות. לכל מקרה פרטני יש לפנות לעורך דין מוסמך.
הזמנה לשימוע

תוכן עניינים

תמונה של עורך דין שלמה ולר

עורך דין שלמה ולר

משרדו של עורך דין שלמה ולר מתמחה בתחום דיני העבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים. עם מחויבות בלתי מתפשרת למקצועיות ואמינות, המשרד מספק פתרונות משפטיים מותאמים אישית, תוך ליווי צמוד בכל שלב בתהליך המשפטי.

צור קשר

לייעוץ משפטי מקצועי

פתיחה
Scan the code
שלום וברכה,
איך אוכל לעזור?
Call Now Button